Pea kuulihaav

Juhul kui ei ole selge, kui sügavalt on kuul kudesid vigastanud, tuleb peahaava käsitada kui koljuluude vigastusega haava. Haavatasaanu abistamisel tuleb täita järgmisi ohutusnõudeid:

● Mitte püüda juuste sees olevat peahaava paremini nähtavaks muuta ega seda puhastada, see võib suurendada

● Verejooksu;

● Verejooksu sulgemisel sõrmede ja marlitampooniga ei tohi rõhuda koljuluudele, sest luuhaavade servadest võib killud suruda ajukoesse;

● Mitte eemaldada sügavast peahaavast võõrkehi;

● Mitte tõsta haavatu pead juhul, kui on lülisamba (ja seljaaju) trauma kahtlus.

Esmaabi:

Kolju kuulihaava korral

1. Sulge verejooks. Juhul kui ei ole lülisamba (ja seljaaju) vigastuse kahtlust ning haavatu on teadvusel, tõsta tema pea ja õlad kõrgemale (pane poolistuvasse asendisse).

2. Seo peahaav. Ära avalda sealjuures survet koljuluudele.

Näo kuulihaava korral

1. Puhasta haavatu hingamisteed: eemalda suust veri, lima ja võõrkehad.

2. Suu ja neelu verejooksu korral pane haavatu lamama püsivasse küliliasendisse. Juhul kui on lülisamba (ja seljaaju) vigastuse kahtlus, tuleb eelnevalt asetada kaelalahas.

3. Sulge verejooks:

a) rõhksideme asetamisega haavale (ja seal hoidmisega); sealjuures ära avalda tugevat survet, sest haavatul võib esineda näopiirkonna luude murde;

b) sõrme survega oimu- või näoarterile.

4. Tee haavale side.

Silma kuulihaava korral

1. Ära hakka vigastatud silma puhastama.

2. Aseta vigastatud silmale mingi puhas kumer ese (näiteks väike plasttass) ja kinnita see silma ümbruse nahale kleepsidemega.

3. Tee side nii vigastatud kui ka tervele silmale.

7 kommentaari “Pea kuulihaav

  1. Lisaks siia eksamisküsimuse: peahaava kohta
    vastusevariandid olid
    1. puhastad haava
    2 seod hasti kõvasti rõhksidemega
    3 paned pool istuvase asendisse
    4 paned kylili

    õige siis 1 ja 3 , ma pani ainult 1 , sest küsimuses ei paista kas on veendutud et on teadvusel ja pole seljaaju kahjustusi. proovisin ka vaidlustada ja selgitada aga tundub et need eeldused on automaatselt arvesse võetud küsimuste puhul. Ja neid kuskil kirjas ei ole. Kui teil kahtlus siis ilmselt tuleks enne vastuseid esitada komisjonile täpsustav küsimus *ala et meditsiinis on nii et pannakse poolistuli kui oled veendunud ja kas siis siis ollakse veendunud või miskit sellist. Hiljem parandada ei saa.

      • ei saanud see oli kolmas mis valesti. valesti oli veel seaduse osa karistus on väärteo eest, ja edasitoimetamise küsimus. Ilmselt teen endale selgeks mille eest saab väärteo ja mille eest kuriteo.. siis postitan ka siia. see osa oli ka vastustest puudu. Paraku see vist uuel aastal jälle muutub, sest Karistusseadustikku pidi palju parandusi tulema.

      • Kurb kuulda et põrusid! Aga kui karistuste osa selgeks saad, pane siia ka materjali, kust õppisid, kindlasti on rahvas sulle tänulik!

        Tänud ette ja edu!

  2. Tere mul mure kas ekasm on suuline?? Kas eksasm on valikvastustega või pean ise kõik küsimusete vastused välja kirjutama??? (Eksam tulemas Tartus) ootan vastust tänud

    • Tere Janis!

      Eksam kirjalik ja valikvastustega. Uuri siit blogist, kirjutasin eksamist ka, tegin samuti Tartus. Vaata – minu tegemised – Relvaeksam.
      Aga igal juhul edu sulle!

Lisa kommentaar