Sain sellise kirja

Sain sellise kirja mailboxi, aga kuna miskipärast vastust saata ei õnnestunud, kõik vastused tulid tagasi, siis panen kirja koos oma vastusega siia üles. Kuna nimesid ei nimetata, siis loodan et saatjal pole miskit selle vastu ja ta saab siit siiski minu vastuse kätte.

Juhul kui see post on siiski kellegile vastumeelt, jätke kommentaar ja võtan asja maha,

Sain täna teooria tehtud relvaeksmil ning lugesin ka juurde relvahobi lehelt
seega tänud. Kui läksin aga püstoli laskmist tegema, polnd nagu võimalustki
isegi laskma hakata. Nimetasin tähtsamad püstoli osad (makarov) mida ka
lasketiirus räägiti. Sellest aga ei piisanud kohe mitte, ütles, et võta relv
lahti täiesti juppideks ning seleta ära kogu püstoli tööpõhimõte. 🙂 Nagu wtf
ega ma insener pole. Kahelt eelmiselt ei küsind midagi vaid lasi kelgu
eemaldada ning ütles, et peensusteni ei peagi püstolit teadma hea on kui tead.
Mõnusad inimesed ikka. Muidugi kumbki ei teinud laskmist ära ning lasid mööda.
Mõtlen, et kust nüüd abi otsida, et päris selgeks saan selle makarovi aga uurin
mujal laskmist teha sest see seltskond jättis väga pahatahtliku mulje igatahes.

Vastus siis selline:

Tere!

Tore kuulda, et teooria tehtud said, see on minuarust kõige hullem. Laskmisega oli mul sama jama, paluti relv juppeks võtta, aga sitta ma võtsin!
Kui sa oleksid relvaeksami kohta ka blogist lugenud, oleksid teadnud, et võid neid pikalt saata! Mul on seal linkhttps://www.riigiteataja.ee/akt/86795 – see siis relvaeksami sooritamise kord, siseministri määrusena ja seal ei ole kusagil öeldud, et ma pean eksamirelva selle tööpõhimõtte seletamiseks algosadeks lammutama.

Makarovi tööpõhimõtte seletasin ühes kommentaaris:
Võeti mul Makarov nina ees lahti ja tuli esiteks näidata ja nimetada kõik osad, siis seletasin otsast peale, kuidas asi toimib. Midagi sellist et: “Kui tõmban kelgu tagasi, vinnastub päästemehhanism, kelk liigub taandurvedru jõul oma kohale tagasi lükates uue padruni salvest rauda. Vajutan päästikule, lööknõel lööb vastu tongi mis süütab padrunis püsirohu ja kuul lendab rauast välja. Selle sama plahvatuse mõjul liigub kelk tagasi, tõmmik eemaldab rauast hülsi ja kogu tsükkel kordub.”
Peensustesse väga ei laskunud ja sellest piisas.

Mujale ei soovita laskmist tegema minna, kui teooria juba Tallinnas tehtud. Selleks et saaksid laskmist mujal teha, peavad nad kogu paberimajanduse sinna uude kohta saatma ja siis peale eksamit jälle Tallinna tagasi, see võtab nii kuradi kaua aega et kole kohe!

Kõige parem lahendus, mine Taktikalise Laskmise Keskusse või Tondi Tiiru, võta tunniks ajaks Makarov, saad instruktori ka, lase tal tööpõhimõte selgeks teha ja proovi lasta ka. Peale seda järgmine teisipäev uuesti eksamile!

Edu sulle!

6 kommentaari “Sain sellise kirja

  1. Nii, mina siis selle kirja autor 🙂 Teooria tegin tarrtus ning seal see ebaõnnestunud laskmiskatse aset leidis, õigemini ei saanudki lasta. Kuna tartu ka uut aega kohe ei saanud pakkuda, läkin hoopis Tallinnasse. Seal see seltskond hoopis teine. Näitas näpuga kokkupandud Makarovi osi, mis muidugi unepealt tulid. Ja juba oligi mul relv laetud ning tuld. Käisin ennem ka üle tee tondi lasketiirus laskmas, ning tulemused olid igati viisakad.Eksamil siiskiläbi ei saanud. Ütles ka, et ennem laskmine pole hea märk ning katsu järgminekord seda vältida. Aga jah eks närvid teevad omatöö seal 🙂

  2. Tere tulevastele eksmai sooritajatele

    Kui väheke võimalik, siis lugege seda konspekti siit lehelt, Kui mitu korda???. Nii kaua, et saate aru mis on relvaseadus. Lugege esmaabi ja õppige see Esmaabi pool pähe. Küsimused ei olegi nii rasked, kui arvata on. Loogika küsimusi on 10-st 3-4 tükki, muidu aga peate lihtsalt teadma. Kui ei tea, siis pole ka mõtet relvaeksamit sooritada. Praktika on järgmine, õppige relva olulised osad selgeks ja seletage kas või naisele, kuidas ikkagi see padrun sealt relvast väljub.
    Laskmine Makarovist on puhas õnn, sest visates oleks täpsus suurem.
    Edu edaspidi ja see lehekülg on õppimiseks väga hea, pole vaja mingit raamatut.
    Lugege ainult füüsilise isiku poolt ja tehke selgeks väär-ning kuritegu.
    Sooritatud 1x

  3. Tere,nüüd natuke teisel teemal.Küsimus sportpüssi soetamisloast.Relvaseadusest lugesin välja ,et sportpüssi soetamisluba saab taotleda ainult vastava spordiorganisatsiooni tõendiga.Kas saan millestki tõesti valesti aru või ongi nii,et see on vastuoluline,sest kodu ja vara kaitseks tohin vintpüssi ja sileraudset püssi soetada aga väiksekaliibrilist vinti ei tohi.Rääkimata püstolist ja revolvrist.Äkki tooks keegi asjale selgust.

    • Tere! Sportpüssi kui sellist relvaseaduse mõttes pole. On vintpüss. Arvan et mõtled nn väiksekaliibrilist vinti, selle soetamiseks vaja lihtsalt konkreetse relva soetamisluba. Vahe on selles, millise kategooriana ta sulle loa peale kantakse. Alul enese ja vara kaitse, pärast leiad klubi endale ja muudad kati ära.

Lisa kommentaar